Burgernet

Als je de actieberichten op burgernet.nl gaat bij houden, kom je er achter dat er erg vaak inbraken zijn. Burgernet is een samenwerkingsverband tussen gemeente, politie en burgers om de veiligheid in woon- en werkomgeving te verbeteren. Men maakt hierbij gebruik van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven in de desbetreffende gemeente. Hierbij wordt er bij bijvoorbeeld een melding van een inbraak of een vermist persoon, door de centralist van de meldkamer van de politie een Burgernetactie op gezet. Deze Burgernetactie wordt op basis van een goed signalement opgestart.burgernet
De deelnemers van burgernet, krijgen hierna een bericht via de mobiele telefoon of een tekstbericht per SMS om naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig uit te kijken. Dit kan vanaf de woning, op straat of vanaf de werkplek zijn.
Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de actieberichten van Burgernet regio ‘Haaglanden’. Je zult er versteld van staan hoeveel berichten er worden uitgestuurd. Zo zijn er bijvoorbeeld vandaag 19 juli 2012 voor 12.00 al 4 berichten over inbraken en diefstal uitgestuurd. Hierbij wordt er precies omschreven waar men op moet letten, hoe de desbetreffende persoon er uitziet, wat er is gebeurd en wanneer er wat is gebeurd.
Een goede sociale controle kan altijd helpen om misdaden op te lossen en om criminelen te achterhalen. Natuurlijk kan men ook al een groot deel van inbraken voorkomen door het installeren van een goede inbraakbeveiliging.