Hekwerk beveiliging

Een veel terugkerend probleem is dat jongeren steeds meer rondhangen op schoolpleinen en zich gaan misdragen. Er komen steeds meer meldingen van overlast en vandalisme binnen. Veel scholen hebben in samenspraak besloten om een hoger hekwerk te plaatsen rondom hun scholen. Dit moet voorkomen dat jongeren niet meer gaan rondhangen op de schoolpleintjes buiten de schooluren om. Het hekwerk van 1.80 hoog is een stuk hoger dan het voorgaande hekwerk.

22 mei jongstleden zijn er grote vernielingen gepleegd en een brand heeft de buitenberging van een peuterspeelzaal. Dit hebben een groep hangjongeren gedaan. Door dit soort acties zijn steeds meer scholen genoodzaakt om een stevig hekwerk te plaatsen.  Steeds meer gemeente stellen een budget samen om de hekwerken rondom scholen te financieren.

Het is bewezen dat een hekwerk rondom een school het vandalisme sterk terugdringt. Er zijn hiernaast ook nog meer voordelen gekoppeld. De jongeste leerlingen kunnen door een hekwerk niet zomaar van het schoolplein lopen. Het volgende beleid wordt veel toegepast bij scholen het: ‘houtense mode’. De hekken zijn dan rondom een schoolplein geplaatst. Het blijft hierdoor een openbaar terrein en toegankelijk voor spelende kinderen. Na sluiting van de school wordt het plein afgesloten zo blijft er maar één opening. Tot slot is er een bord geplaatst met de vermelding dat het plein niet voor onbevoegden toegankelijk is. Zo kan de politie makkelijk optreden wanneer dit wel gebeurd.