Stiekeme camerabeelden legaal?

Met de huidige ontwikkelingen op het gebied van techniek wordt het steeds makkelijker om alles wat er binnen uw huis gebeurd in de gaten te houden. Waar men vroeger nog een installateur liet komen om de inbraakbeveiliging te installeren wordt het tegenwoordig steeds toegankelijker om cameraatjes in rookmelders, opladers, colablikjes of luidsprekerboxen te plaatsen. Hierdoor wordt het mensen mogelijk gemaakt om bijvoorbeeld de babysit of de huishoudelijke hulp in details in de gaten te houden. Ook kunnen deze middelen worden gebruikt om uw echtgenoot die vreemdgaat in de gaten te houden of om te kijken wat u kinderen allemaal uithalen wanneer u van huis bent. Het is allemaal mogelijk, maar mag dit ook allemaal?
Men kijkt er tegenwoordig niet vaak meer van op dat men op straat, in winkels, op school of tijdens het werk in de gaten wordt gehouden door camera’s. Veel mensen vinden dit heel normaal en men neemt aan dat deze registratie in ieders belang is. Ook bij woningen en op palen ziet men steeds vaker camera’s geïnstalleerd. Mensen installeren ook steeds vaker een camera voor de deur zodat ze niet meer door een spionnetje hoeven te kijken, maar gewoon vanuit de luie stoel kunnen kijken wie er aan de deur staat. Het wordt tegenwoordig zelfs mogelijk gemaakt om via je mobiele telefoon in de gaten te houden wie er voor je deur staat, zodat je zelfs als je niet eens thuis bent, je je gasten te woord kan staan.
Met al deze ontwikkelingen is de stap om camera’s in huis te plaatsen ook niet meer zo groot. Mensen zullen dan als argument gebruiken dat dit is om het veiligheidsgevoel te vergroten. Er worden jaarlijks miljoenen euro’s uitgegeven aan inbraakbeveiliging, en toch zijn er dagelijks nieuwe inbraakslachtoffers. Ook het aantal gewelddadige woning overvallen neemt toe. Met camerabeelden zijn deze overvallen niet te voorkomen, maar kan er wel aan bijdragen om daders te achterhalen. Ook kunnen de camera’s binnen huis u helpen als u twijfelt over uw huishoudelijke hulp of de oppas. Uw echtgenoot kan scherp in de gaten worden gehouden wanneer u deze zou verdenken van overspel en ook uw kinderen kunt u zo controleren of ze geen dingen uithalen die u verboden heeft.
Maar gaat dit alles niet te ver? Waar liggen de grenzen? Creëren we zo niet onze eigen Big Brother is watching samenleving?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *