Tweede jaar dat de recidive terugloopt

Staatssecretaris Teeven heeft bekend gemaakt bij de ‘dag van de jeugdcriminaliteit’ dat de recidive terugloopt. Dit is tweede jaar op rij dat zowel jeugdige, als volwassenen criminelen iets minder snel opnieuw de fout in gaan.

De bewindslieden van Veiligheid en Justitie blijven inzetten op het verder terugdringen van de recidive. Daarnaast blijft het terugdringen van overvallen een speerpunt van het kabinetsbeleid. De terugloop van volwassen ex-gedetineerden is groter dan bij jongeren die een jeugdinrichting verlieten. De bestrijding van jeugdcriminaliteit blijft een prioriteit voor dit kabinet. Hiervoor richt men zich onder andere op het invoeren van adolescentenstrafrecht en de strafdienstplicht voor recidivisten.

Van alle volwassenen die in 2007 een penitentiaire inrichting verlieten ging 49,4% na twee jaar opnieuw de fout in, in het jaar daarvoor was dit nog 50,7%. Bij jeugdige gedetineerden daalde dit percentage van 53,9% naar 53,0%. De herhalingscriminaliteit bij volwassenen en jeugdigen die een misdrijf pleegden maar daarvoor andere sancties opgelegd kregen, daalde respectievelijk met 0,7% en 2,0%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *