Werken op hoogte met een rolsteiger

Wanneer je met een rolsteiger aan de slag gaat is veiligheid een essentieel onderdeel in het werken met rolsteigers. In dit artikel worden enkele aspecten van het werken met een rolsteiger besproken.

Controle van de rolsteigers

Rolsteigers kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt. De hoogte van de rolsteigers varieert van van 2,5 m tot wel 8 m hoog binnen en van 2,5 m tot 12 m hoog voor buiten. Er geldt een europese norm voor genaamd NEN EN 1004 voor rolsteigers. Deze beschrijft het materiaal, afmetingen, belasting en de veiligheidseisen van een rolsteiger. De controle van een rolsteiger moet tevens altijd worden uitgevoerd door een deskundig persoon op het gebied van rolsteigers. Hierbij moeten ook de steigerdocumenten overhandigd worden. Deze documenten tonen aan of het rolsteiger stabiel genoeg is en de richtlijnen voor het opbouwen en gebruik ervan. Door het volgen van richtlijnen worden de veiligheidseisen ten alle tijden gewaarborgd.

Stabiel opstellen van rolsteigers

Wanneer je een rolsteiger gaat plaatsen dient deze op een vlakke ondergrond geplaatst te worden. Daarnaast is ook de draagkracht van de ondergrond van belang. Wanneer de draagkracht van de ondergrond niet sterk genoeg is moet deze versterkt worden. Om een rolsteiger stabieler te maken bezit deze uitzetpoten of stabilisatoren. Verder moet er tijdens het opbouwen worden gelet op eventuele stroomleidingen boven het rolsteiger en onderdelen van het gebouw die geblokkeerd worden door het steiger.

Veilig werken op een rolsteiger

Voor het veilig werken op een rolsteiger moet elke keer de steiger onderdelen worden gecontroleerd naar hun huidige staat. De frames van het steiger mag geen gaten of deuken hebben. Ten alle tijde moeten deze recht zijn, dit geldt ook voor de werkvloeren van de rolsteigers. Ga verder na of de rolsteiger stabiel staat en of de wielen geblokkeerd zijn voordat het steiger betreden wordt. Om te voorkomen dat je van het steiger valt dient er valbescherming aanwezig te zijn. Een goed voorbeeld hiervan is randbeveiliging die zich bevindt op minimaal de heuphoogte. Verder biedt een schoprand extra beveiliging voor het wegglijden op een rolsteiger.