Zorg voor een veilig dak met goede dakbedekking

Daken zijn erg kwetsbaar als het om lekkages gaat. Ze krijgen heel veel water te verduren, zeker in ons kikkerlandje en moeten daar goed tegen kunnen. Bovendien kan het de ene week letterlijk 35 graden zijn en de andere week heel koud, zodat de dakbedekking ook daar goed tegen moet kunnen. Maar welke soorten dakbedekking zijn er eigenlijk allemaal?

Bitumen

Bitumen is een soort dakbedekking dat voornamelijk voor platte daken wordt gebruikt. In de volksmond is Bitumen ook wel bekend als roofing of dakleer. Het voordeel van Bitumen is dat het gemakkelijk is om te plaatsen, dat het tegen alle weersinvloeden waarmee we hier te maken krijgen prima bestand is en dat het zo’n 25 jaar mee gaat. Ideaal dus voor de bedekking van onze Hollandse daken.

PVC

Een ander materiaal dat voornamelijk voor platte daken gebruikt, is PVC. Dit materiaal is een kunststof en heeft eigenlijk dezelfde voordelen als we bij bitumen vinden. Waarom zou je dan voor PVC kiezen in plaats van voor Bitumen? Wel, PVC is er ook in het wit. Iedereen die een wit dak wil, zal dus voor PVC moeten kiezen. Dat klinkt als onzin, want wat maakt de kleur van je platte dak nu eigenlijk uit? Het verschil merk je echter zeker in de zomer heel goed. Zwarte dakbedekking houdt enorm veel warmte vast, waardoor een ruimte met een plat dak erg heet kan worden. Bij witte dakbedekking is dat veel minder het geval en wordt bovendien een groot deel van de UV straling tegengehouden. PVC gaat ongeveer net zolang mee als Bitumen: circa 25 jaar.

EPDM

Een derde vorm van dakbedekking speciaal geschikt voor platte daken, is EPDM. Dit is een soort rubber, maar dan een synthetische (dus kunstmatige) variant, en geen natuurlijke. Het voordeel van rubber is dat het zeer flexibel is, wat voor dakbedekking handig is doordat het tegen grote temperatuursveranderingen kan. EPDM gaat daarom fors langer mee dan Bitumen en PVC, namelijk gemiddeld zo’n 40 jaar. Dat komt mede doordat EPDM een materiaal is dat voor de aanleg op maat wordt gemaakt, waardoor de kans op lekkages kleiner worden. EPDM is eigenlijk nog maar vrij recent op de markt gekomen, maar het wordt al steeds meer gebruikt.

Al met al zijn er voldoende varianten om uit te kiezen. Zorg er voor dat het dak vooral veilig is, dus laat de dakbedekking bij voorkeur door een gekwalificeerde expert neerleggen. Zo voorkom je dat het dak snel een bron van lekkages vormt.