Misdaadcijfers

Sinds 1995 blijkt het aantal woninginbraken volgens het CBS behoorlijk gedaald. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 1995 nog 118.000 woninginbraken werder geregistreerd, in 2009 (het laatste jaar waarover CBS cijfers heeft) zijn er bij de politie 92.000 meldingen gedaan. Dit is een aanzienlijk verschil en een afname van bijna 25%.

Diverse factoren veroorzaken deze daling. De politie geeft aan meer grip te hebben op de grote groep verslaafden die overlast veroorzaken. Verslaafden waren jarenlang de grootste groep die verantwoordelijk waren voor woninginbraken. Echter wordt wel een verschuiving in de dadergroepen geconstateerd.
Daarnaast is deze teruggang te danken aan de betere huisbeveiliging. Inbraakbeveiliging Den Haag geeft aan dat deze teruggang inderdaad te danken is aan enerzijds betere systemen maar ook het aantal geplaatste systemen neemt toe.
Betrouwbaarheid

Deze informatie word ondersteund door De Misdaameter. Deze meting laat zien dat in 2001 één op de 170 Nederlanders slachtoffer werd van een woninginbraak en in 2010 was dit nog maar een op de 270. Dit versterkt dus de cijfers van het CBS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *