Nederland steeds banger voor inbraak

 

Nederlanders worden steeds banger voor inbraken. De stijging is met name te zien onder de 65 plussers en plattelandsbewoners. Toch is de groep van 65-plussers nog steeds het minst bang.

Daling in inbraken

De stijging kan eigenlijk als opmerkelijk gezien worden doordat er steeds minder inbraken zijn binnen Nederland. De grootste daling was te vinden in Drenthe. In december werd er vergeleken met een jaar eerder 60% minder ingebroken. Ook Friesland en Zeeland maakte een opmerkelijke daling mee van 52% en 50%.

Met name in Noord-Nederland is er veel geïnvesteerd in het bestrijden van woninginbraken. Door vaker te surveilleren en preventie acties in te zetten zou er hier ook een duidelijke afname te zien moeten zijn. De cijfers voor Noord-Holland zijn nog niet bekend.

Geweld

Ondanks dat het aantal inbraken daalt binnen Nederland, stijgt het geweld wat tijdens inbraken gebruikt wordt. Inbrekers gebruiken vaker en vaker geweld om binnen te kunnen treden. Waar vroeger inbrekers langs de deuren naar binnen gingen, komen er steeds vaker meldingen dat ramen ingegooid zijn. Zo kunnen de inbrekers de deur vanuit binnen opendoen.

Voorkomen

Eigenlijk zijn inbraken vaak eenvoudig te voorkomen. Er zijn nog vaak mensen die aangeven dat ze op vakantie zijn op social media. Dit is het domste wat je kunt doen, ook al is je profiel afgeschermd. Inbrekers zijn slim genoeg om deze informatie toch te kunnen bemachtigen. Ook is het verstandig wanneer je op vakantie gaat, dit aan te geven bij je buren of andere geliefde mensen die het huis een oogje in het zeil kunnen houden. Het weg laten halen van je post en rolluiken/ramen overdag open doen kan ook al heel veel schelen.

Ook vergeten mensen vaak de deur op slot te doen bij het verlaten van het huis. Hierdoor kunnen inbrekers op een heel eenvoudige manier, wat maar 2 seconde tijd kost, uw huis betreden.

Voor de mensen die in een groter of vrijstaand huis wonen, kan buitenbeveiliging ook al veel verschil maken. Het plaatsen van een hek of een camera werkt heel afstotend voor inbrekers.