Bedrijfshulpverlening; verplicht voor ieder bedrijf

Het is volgens de Arbo- wet verplicht dat elk bedrijf een goede bedrijfshulpverlening kan verrichten. Het voordeel hiervan is dat er direct ingegrepen kan worden bij calamiteiten. Zo wordt er veel leed voorkomen, zowel bij werknemers als bij bezoekers.

Het aantal bedrijfshulpverleners (BHV-ers) binnen een organisatie hangt af van verschillende factoren. Daarvan is de bedrijfsgrootte en de risico’s binnen een organisatie van groot belang. Aan de hand van een Risico Inventarisatie en Evaluatie wordt vastgesteld hoeveel BHV-ers een bepaalde organisatie nodig heeft. Daarbij komt ook de aantal bezoekers die een organisatie bezoeken, dit omdat de organisatie hiervoor verantwoordelijk is.

Werknemers hebben een BHV cursus nodig om zo een BHV-er te worden. Deze cursus is op vele locaties te volgen, maar ook in het bedrijf zelf. Deze cursus bevat zoal hoe men een beginnende brand dient te bestrijden, eerste hulp moet verlenen en personen uit een pand zouden kunnen evacueren.

Er bestaat veel misverstand over een EHBO- diploma en een BHV-er is. Een persoon die een EHBO- diploma heeft, is GEEN BHV-er. Deze persoon mist eenvoudig weg de kennis op het gebied van evacuatie en brandbestrijding.

Daarnaast kan het wel zo zijn dat er een mengeling van BHV-ers en EHBO-ers zijn in een organisatie. Dit is puur afhankelijk van de aanwezige risico’s die aanwezig zijn binnen een bedrijf. Ben je op zoek naar een BHV cursus? Klik hier en schrijf je direct in!